Virtualizare: Cum administram virtualizarea stocarii?

In domeniul IT exista doua optiuni – fie adoptarea celei mai bune strategii de dezvoltare a puterii si flexibilitatii sau alegerea unui singur vendor pentru responsabilitate si simplitate.

JCVI (J. Craig Vender Institute) alege prima optiune si ruleaza cu sistemele de operare Linux, Unix, Windows si Mac in centrul sau de date, iar pentru stocare, adopta tehnologia celor de la EMC, NetApp, Isilon, DataDomain si Symatec.

Este un mediu diferit”, a declarat Eddy Navarro, computer systems manager. „Din fericire, avem parte de un staff talentat.

Si avem nevoie de acest lucru pentu a administra virtualizarea stocarii, care poate crea multiple discuri fizice sub forma unui spatiu imens de stocare. Precum JCVI, multe organizatii se bucura de preturile scazute si au adaugat flexibilitatea virtualizarii stocarii. Insa beneficiile nu pot veni fara dureri de cap.

Mai jos, cativa manageri IT – care au condus proiecte de mare succes in virtualizarea stocarii – ofera sfaturi pentru inlaturarea acestei dureri de cap:

 1. Administrarea vendorilor multipli

  Timp de cativa ani, JCVI a adoptat softul – bazat pe virtualizare – sub forma sistemului Linux Logical Volume Manager de la Red Hat, care permite divizari logice pentru a cuprinde numeroase disk drive-uri.
  Recent, compania a adaugat hardware-ul – bazat pe virtualizare sub forma sistemului V Seriers al NetApp pentru a crea un singur spatiu virtual pentru stocare ce include discurile EMC Symmetrix si cele Clariion.

  Fiecare vendor JCVI contribuie personal la arhitectura spatiului de stocare. Insa diversitatea vine cu un pret. „Cand vorbesti despre numerosi vendori de hardware – si acestia concureaza intre ei – nu este un mijloc prin care poti primi suport atunci cand ceva nu functioneaza cum trebuie”, a declarat Navarro.

  Cum sa facem fata?
  Analizeaza, fa-ti temele si asigura-te ca aceasta abordare a fost testata si este certificata de vendori. Si, in caz ca nu ai experienta in domeniul acesta, atunci angajeaza un profesionist,” a mai declarat Navarro.

 2. Cum sa te descurci cu straturile extra tehnologice

  Chiar si companiile cu mediu mai putin complex, au raportat faptul ca, desi virtualizarea poate simplifica administrarea stocarii, acesta este un lucru dificil. Lifestyle Family Fitness, un lant de cluburi de fitness din St. Petersburg, care evolueaza rapid, se afla sub tutela Microsoft, construit in jurul serverului SQL si .Net development a aplicatiilor web.

  Pentru virtualizarea stocarii, foloseste SVC (SAN Volume Controller) de la IBM, discuri de la IBM (care furnizeaza 4GB pe secunda) si EMC, si switche-urile IBM Brocade SAN. Conectarea prin fibra Channel este folosita pentru aplicatiile de procesare a tranzactiilor online ale companiei.

  Mike Geis, director al operatiilor IS, a declarat ca arhitectura SVC le ofera independenta vendorilor. Compania sa detine o buna legatura cu IBM, dar, daca acest lucru s-ar schimba, el poate dispune de drive-urile altei companii si le poate atasa rapid in reteaua sa de stocare. „Nu suntem ostaticii vendorului”, a mai declarat el.

  Insa avantajele presupun si multe dificultati. „Adaugi complexitate mediului, supraincalzire, oamenii muncesc peste program, erori si asa mai departe. Trebuie sa te decizi daca merita sau nu.”

  Cum sa facem fata?
  Alege parteneri puternici si asigura-te cu nu vei fi experimentul lor,” a adaugat Geis.

 3. Programarea mentinerii planurilor de rezerva

  Ron Rose, CIO al Priceline, ofera o imagine holistica a virtualizarii. De fapt, el vorbeste despre un „sandwich de virtualizare” care consista in tehnologii integrate pentru virtualizarea serverului si a stocarii. Rose utilizeaza discurile 3PAR InServ S400 and E200 pentru stocare, unelte BladeLogic si 3PAR Thin Provisioning si multe alte produse pentru virtualizare.El a declarat ca majoritatea companiilor pot reduce amprenta serverului si spatiului de stocare intre 20% si 40% folosind virtualizarea. „Si acest lucru nu reprezinta doar economii ci si beneficii ecologice. Face bine planetei,” a declarat el.

  Dar, precum multi practicanti ai virtualizarii stocarii, Rose sustine ca trebuie sa iti programezi arhitectura si aplicatiile si crede ca 3PAR detine unelte foarte bune care pot ascunde din complexitatea virtualizarii.

  Cum sa facem fata?
  Ganditi-va si la mediul virtualizarii, nu doar la stocare”, ne sfatuiest Rose. „Vei dobandi un ROI (Return On Investment) mai bun daca vei lua in considerare toatele cele trei straturi ale sandwich-ului de virtualizare.

 4. Setarea uneltelor pentru administrare

  Precum Rose, Jon Smith ofera o imagine mai larga asupra virtualizarii: „Pentru mine, un server nu difera de spatiul de stocare al datelor si il pot inlatura ori de cate ori vreau”, a declarat Smith. El sustine ca tehnologia virtualizarii va permite transmiterea fiecarei informatii – pe un SAN in momentul in care viteza este mai putin critica si cand este nevoie de un nivel mai inalt al redundantei.

  Ceea ce leaga totul este noul Virtual Machine Manager de la Microsoft pentru adminsitrarea calculatoarelor virtuale. „Cu ajutorul unui VMM, un administrator de sistem poate privi toate serverele virtuale. System Center este nou, precum si Hyper-V. Ne-a luat foarte mult timp sa realizam cum trebuie sa conectam toate dispozitivele vechi la hypervisor. Nu este o setare foarte usoara,” a declarat Smith.
  El sustine ca o continuare a virtualizarii companiei ItonCommand va rezulta intr-un adevarat model de „utilitate computing” pentru clienti. Hardware-ul nu va mai exista iar utilizatorii vor uita de sistemele de operare. „Cata putere si cat spatiu de stocare mai vrei?”

  Cum sa facem fata?
  Gaseste un expert care cunoaste tehnologia virtualizarii si Microsoft System Center,” a declarat Smith.

 5. Dobandirea produsului adecvat

  Babu Kudaravalli, senior director of business technology operations at National Medical Health Card Systems, defineste virtualizarea stocarii, dupa cum urmeaza: „Abilitatea de a dobandi spatiu de stocare si prezentarea acestuia sub orice forma.” Kudaravalli foloseste discuri high-end HP XP24000 pentru cele mai solicitate si sofisticare aplicatii, discuri low-cost Enterprise Virtual Array 8000s pentru aplicatii mai putin importante si Modular Smart Array 1500s pentru arhivare si sistemele de test.

  El sustine ca trebuie sa fim atenti la cateva aspecte atunci cand vrem sa cumparam produse pentru virtualizarea stocarii:

  • Fii atent: de obicei, vendorii isi certifica produsele  pentru a rula cu ultimele versiuni ale produselor altor vendori; daca nu detii versiunile respective, interfata nu va merge.
  • Desi virtualizarea  ar trebui sa simplifice administrarea stocarii, este foarte dificila instalarea sistemului virtual; trebuie s-o planifici cu atentie si sa intelegi limitele produselor.

  Utilizatorii sustin ca exista numeroase detalii tehnice de administrat atunci cand instalam virtualizarea stocarii insa Navarro ofera sugestii pornind cu o intrebare de baza: De ce fac acest lucru? „Virtualizarea este un cuvant interesant, un lucru important. Dar, este chiar necesar? Exista beneficii, dar intreaba-te daca o faci pentru motivul principal sau doar pentru ca vrei sa fii in pas cu ceilalti.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

Sursa: www.computerworld.ro