Microsoft reuseste sa stocheze filmul „Superman” pe sticla cuart

Microsoft si Warner Bros. au colaborat pentru a stoca si recupera cu succes intregul film iconic „Superman” din 1978 pe o bucata de sticla de cuart la dimensiunea unui suport pentru bauturi: 75 x 75 x 2 mm.

A fost prima dovada a testului de concept pentru Project Silica; un proiect Microsoft Research care foloseste descoperiri recente in optica laser ultrarapida si inteligenta artificiala pentru a stoca date in sticla de cuart. Un laser codifica datele in sticla prin prin crearea de straturi tridimensionale și deformari la diferite dimensiuni, adancimi și unghiuri. Stocarea datelor se face atat in plan orizontal, folosind intreaga suprafata a foii de sticla dar si pe verticala, grosimea de 2 mm fiind suficienta pentru mai mult de 100 straturi suprapuse. Citirea informatiilor se face cu ajutorul unui un sistem optic care trimite lumina polarizata prin bucata de sticla, expunand succesiv straturile de date selectate pentru a fi citite. Navigarea tridimensională a straturilor de date si decodarea finala a informatiei se face cu ajutorul tehnologiilor machine learning, procedeul fiind ceva mai complex decat stocarea in plan 2D folosita cu discuri optice obisnuite.

Sticla cuart folosita pentru stocare s-a dovedit a fi foarte rezistenta. Aceasta a fost coapta, fiarta, bagata la microunde sau lasata in apa, iar dupa toate aceste teste nu s-au pierdut date deloc.

„Sa stocam intreg filmul Superman pe sticla apoi sa il putem reda cu succes, este o evolutie majora”, spune Mark Russinovich, Azure’s chief technology officer. „Nu spun ca toate intrebarile au raspuns complet, dar se pare ca acum suntem intr-o faza in care lucram la perfectionare si experimentare, mai degraba punand intrebarea „o putem face?”

Warner Bros. s-a apropiat de Microsoft după ce a aflat de cercetare. Sunt mereu in cautarea de noi tehnologii pentru a-si proteja vasta biblioteca de comori istorice precum „Casablanca”, emisiuni din anii 1940, scurtmetraje animate, filme teatrale filmate digital, show-uri de televiziune, articole despre seturi de film. In ultimii ani, au cautat o tehnologie de stocare care sa dureze sute de ani, sa reziste la inundatii sau arsuri solare si care nu necesite sa fie mentinuta la o anumita temperatura sau sa necesite o reimprospatare constanta.

„Aceasta a fost întotdeauna farul nostru de speranta pentru ceea ce am crezut ca va fi posibil intr-o zi, așa ca, atunci cand am aflat ca Microsoft a dezvoltat aceasta tehnologie bazată pe sticla, am vrut sa o incercam” spune Warner Bros. Chief Technology Officer Vicky Colf

Desi tehnologia este la inceput de drum, reprezinta o evolutie considerabila in domeniul stocarii datelor. Cel mai probabil produsul va putea fi folosit in companii care vor avea nevoie sa stocheze informatii importante care sa reziste in timp, in orice conditii.

Doresti oferta personalizata pentru servicii IT? Te invitam la o discutie!

sursa: www.microsoft.com