Solutii IT: Cum securizam virtualizarea?

Virtualizarea promite sa aduca departamentelor IT flexibilitate, eficienta si, poate ceea ce este crucial in aceasta perioada de criza, o reducere a costurilor. Dar nici unul din avantajele aduse de tehnologie nu consta in evitarea nevoii unor masuri de securitate puternice. Planificarea unui proiect de virtualizare cere o continuare a practicilor de securitate existente si o analiza a eventualelor pericole care ar putea fi create de noua tehnologie.

Neil MacDonald, analist Gartner, spune ca virtualizarea deschide noi usi pentru departamentele IT dar si pentru oamenii care incearca sa acceseze fara permisiune date si servicii critice. „Cei care adopta tehnologia se pot astepta ca software-ul virtualizat, ca software hypervisor, sa reprezinte o tinta pentru atacuri”, a spus el. „De aceea, planificarea securitatii virtualizarii ar trebui luata in considerare de la bun inceput”.

In incercarea de a economisi bani prin apelarea la virtualizare apare totodata si tentatia de a neglija securitatea. Multi manageri cred ca tehnologiile folosite pentru protejarea serverelor fizice conventionale pot fi extinse la medii virtualizate. Adesea se iau masuri clasice ca firewall controlers pentru a limita accesul, sau folosirea unei serii de protocoale si verificari de securitate pe fiecare server virtualizat. De asemenea, organizatiile se asteapta ca vendorul de software de virtualizare sa ofere un produs rezistent la intruziuni si atacuri.  Managerii IT sunt totodata preocupati de infectii malware care pot patrunde in mediile virtuale.

Desi protejarea mediilor virtualizate cere noi practici, securitatea conventionala ramane importanta. De asemenea, la anumite intervale, puteti apela la firme de securitate care sa faca un test de penetrare a securitatii. In urma acestuia, aflati care sunt vulnerabilitatile si va puteti intoarce la vendor pentru a cere consiliere.

Nu toti managerii IT au o viziune atat de sumbra asupra securitatii virtualizarii. Unii cred ca subiectul este exagerat si ca cei care critica uita faptul ca majoritatea vulnerabilitatilor pot fi rezolvate si multi din cei care au adoptat tehnologia folosesc virtualizarea pentru a economisi bani prin consolidarea sarcinilor care prezinta un grad de prioritate si risc scazute.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

Sursa: www.computerworld.com