Servicii IT: O noua metoda de criptare a parolelor

Cercetatorii de la Institutul Max Planck si de la Axioma Research au dezvaluit o noua metoda prin care poti crea parole mai greu de hackuit, dar usor de amintit.

Cum au reusit? Oamenii de stiinta au aplicat metodele matematice folosite in fizica fenomenelor critice, la o combinatie de caractere si coduri CAPTCHA.

Important este insa faptul ca va trebui sa iti amintesti doar o parte din parola, iar un applet Java va retine restul parolei pentru tine.

Procesul de criptare presupune astfel impartirea parolei in doua sectiune – una usoara si una complexa.

Vei retine partea usor de amintit, in vreme ce applet-ul java va crea un CAPTCHA pentru sectiunea complexa.

Parola Captcha va fi apoi criptata folosind partea usoara. Cand vei vrea sa iti accesezi fisierul, va trebui doar sa tastezi partea simpla a parolei, pentru a genera aparitia codului CAPTCHA, iar apoi tot ce ai de facut este sa interpretezi imaginea si sa tastezi codul pe care il contine, decriptand astfel in intregime fisierul.

Chiar daca atacatorul reuseste sa iti sparga sectiunea simpla a parolei, imaginea CAPTCHA generata de applet-ul Java va necesita o interpretare umana.

La crearea parolei, codul CAPTCHA este generat prin folosirea unei “evolutii haotice”, bazata pe sisteme matematice complexe, greu de interpretat de un computer.

Si cum majoritatea sistemelor de password-hacking online sunt automate, cele mai multe calculatoarelor nu ar reusi sa interpreteze jumatatea complexa a parolei.

Cercetatorii din spatele descoperirii sustin ca aceasta metoda de criptare va putea fi implementata pe o paleta mare de sisteme si dispozitive, asigurand astfel o mai buna protectie a datelor personale.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

Sursa: www.hit.ro