Servicii IT – Gestionarea complexitatii sistemelor de stocare virtuale

Virtualizarea sistemelor de stocare este un subiect de discutie controversat pe buna dreptate. Dar beneficiile sale aduc un plus de complexitate.

In domeniul IT  ca de altfel si in alte domenii  exista doua strategii si anume  alegerea solutiei (hardware sau software) cele mai bune din  categoria sa, strategie ce confera putere si flexibilitate, sau adoptarea unui  singur furnizor, strategie ce confera un grad mai scazut de complexitate, si mai putina bataie de cap. Institutul “J. Craig Venter Inc” (JCVI) considera ca cea mai buna strategie este totusi achizitionarea celei mai bune solutii de pe piata. Institutul Genomic de cercetare foloseste ca sisteme de operare in centrul sau de date Linux, Unix, Windows si Mac OS. Pentru stocarea informatiilor, se bazeaza pe tehnologia celor de la EMC, NetApp, Isilon, DataDomain si Symantec.

Este un mediu destul de eterogen „, spunea managerul sistemelor de calcul Eddy Navarro. „Datorita, faptului ca avem aici un personal foarte talentat.”

Si doar de un personal talentat a fost nevoie pentru a stapani multiplele variante de Virtualizare a sistemelor de stocare, care pot face ca mai multe discuri fizice sa arate ca  unul singur de foarte mare capacitate. Ca si institutul genomic de cercetare JCVI, multe organizatii beneficiaza la costuri mici, de flexibilitatea sistemelor de stocare virtuale. Dar aceste beneficii pot aduce mari dureri de cap. In rindurile de mai jos cinci manageri IT, care au implementat cu succes proiecte de Virtualizare a sistemelor de stocare, vor oferi o lista de probleme ce pot aparea si modul de evitare/rezolvare a acestora.

1: Administrarea mai multor furnizori

De mai multi ani, institutul JCVI foloseste ca software pentru virtualizarea sistemului de stocare Managerul Logic al Volumelor (Logical Volume Manager)de la Red Hat Linux, care permite partitiile logice, sa integreze mai multe unitati de disc. Mai recent, institutul de cercetare nonprofit a introdus sisteme hardware de virtualizare din seria sistemelor “V” de la NetApp, pentru a crea o singura baza virtuala de stocare formata din discurile EMC Symmetrix si din vechile discuri Clarion.

Unitatile de disc Clariion, au intrat in centrul de date informational prin fuziuni corporative si au fost slab utilizate, spune Navarro. Acum, sistemul “V” NetApp, formateaza  datele dinspre si inspre discurile EMC, „totul se desfasoara ca si cand ar fi un sistem clasic NetApp„, spune Navarro. Aceasta implementare a ajutat institutul JCVI in obtinerea unei perfomante mai bune in utilizarea discurilor mostenite.

Fiecare dintre furnizorii institutului JCVI isi are propria contributie unica la dezvoltarea unei arhitecturi de stocare puternice si eficienta din punct de vedere al costurilor, spune Navarro. Dar aceasta diversitate are un pret. „Cand vorbesc despre distribuitori multiplii de sisteme hardware –ma gandesc la competitia dintre acestia- si la faptul ca s-ar putea sa nu fie cel mai usor lucru sa le obtii suportul tehnic, atunci cand ceva nu merge bine” spune el. Ca o concluzie la cele spuse de Navarro ar fi necesitatea asigurarii in primul rand a compatibilitatii, si a cunoasterii in avans a ceea ce se va intampla la locul de munca cel putin pe termen mediu .

Sfaturi pentru evitarea problemelor aparute in dezvoltarea unui sistem de virtualizare a stocarii

  • Fiti realist: Acesta va fi un sistem complicat.
  • Puneti responsabil de proiect pe cineva care stie cu adevarat aceasta tehnologie, sau angajeaza un consultant, cel putin la inceput.
  • Fa-ti temele. Citeti bine documentatia pentru a-i intelege componentele si interfetele.
  • Asigurati-va ca uneltele pe care le folositi si interfetele lor sunt agreate de catre furnizorul dvs.
  • Cand vreti sa demarati proiectul de virtualizare a sistemelor de stocare, ganditi-va in primul rand la imbunatatirea sistemelor vechi de depozitare.
  • Asigurati-va ca aveti politici si proceduri precaute de intretinere si backup.
  • Paziti-va impotriva “extinderii necontrolate a sistemului virtual” (fie de stocare, cat si de servere).
  • Intreabati-va: Chiar am nevoie de acest sistem?

Cum sa evitam/rezolvam aceasta problema: Studiati documentatia,  si asigurati-va ca metoda dvs. de abordare a mai fost incercata inainte si este recunoscuta/certificata de catre furnizori. Si daca nu ai personal tehnic experimentat, sa fiti pregatit sa angajati niste consultanti.

2: Rezolvarea complexitatii adusa de catre nivelele tehnologice suplimentare

Chiar si companiile cu medii mai putin complexe, raporteaza ca sistemele de virtualizare, desi in ultima instanta, pot simplifica administrarea sistemelor de stocare, sunt dificil de  implementat si configurat.

De exemplu Lifestyle Family Fitness o companie ce administreaza un lant de 60 de cluburi are un magazin virtul avand la baza SQL Server si .Net. Pentru virtualizarea sistemul de stocare, foloseste SAN (Storage Area Network) Volume Controller(SVC) de la IBM, unitati de discuri  de la IBM si EMC, precum si switche-uri SAN tot de la IBM. Discurile IBM DS4700 furnizeza 4Gbit/sec capacitate de stocare. Conexiunile bazate pe fibra optica sunt folosite de aplicatiile de  procesare on-line a cererilor de tranzactii, in timp ce unitatile de stocare Clariion sunt folosite la aplicatii mai putin solicitante, cum ar fi copiile de backup.

SAN Volume Controller(SVC) de la IBM a fost adus pentru a rezolva congestiile aparute la nivelul I/O(intrari/iesiri). Directorul de operatiuni IS, Mike Geis spune ca sistemele de stocare de mare viteza se comporta ca un adevarat program(engine) I/O eliminand cu succes congestiile aparute la acest nivel. Mai mult decat atat,  acest sistem SVC a permis utilizarea in continuare a discurilor vechi EMC SAN, alaturi de noile discuri IBM SAN. „In trecut,” spune el, „ar fi fost nevoie de inlocuirea totala a vechiului sistem cu unul nou.”

Geis spune ca arhitectura SVC promite independenta furnizorilor. El spune ca exita „o foarte buna relatie” cu IBM-ul, dar daca vreodata aceasta se va schimba , ar putea cu usurinta aduce unitati de stocare de la un alt furnizor si sa le conecteze rapid la reteaua stocare a datelor. „Noi nu sunt dependenti de un anumit furnizor„, adauga el.

Dar aceste avantaje vin cu unele dificultati, noteaza Geis. „Prin adaugarea altor echipamente la reteaua de stocare ii maresti complexitatea, numarul de ore de munca, introduci noi puncte de esec si asa mai departe.. Trebuie sa decideti daca se merita.”

Cum sa evitam/rezolvam aceasta problema: Geis sfatuieste. „Alegeti-va parteneri puternici – atat furnizorii cat si partenerii de implementare – si asigurati-va ca nu sunteti cobaiul lor„.

3: Programarea orelor pentru mentenanta/backup

Ron Rose, CIO la servicii de calatorie in compania Priceline.com Inc, are o vedere de ansamblu a sistemului de virtualizare. In fapt, el vorbeste de o „sandwich al virtualizarii” format din tehnologii integrate pentru virtualizarea serverelor si a sistemelor de stocare precum si tehnologii de provizionare a serverelor. Aceasta companie foloseste pentru stocare discuri 3PAR InServ S400 si E200, BladeLogic pentru provizionare, si 3PAR Thin Provisioning si alte produse pentru virtualizare.

Rose afirma ca cele mai multe companii, folosind sistemele de virtualizare, ar putea reduce spatiul ocupat de servere si  discurile de stocare cu pana la 40%. „Si nu numai ca se reduc costurile  dar sunt si beneficii ecologice. E bine pentru planeta” spune el.

Dar, ca majoritatea practicienilor virtualizarii sistemelor de stocare , Rose spune ca aceste avantaje vin impreuna cu anumite probleme. „Trebuie sa va planificati arhitectura mult mai amanuntit si luand in considerare toate aplicatii. De exemplu, cu cat sunt mai multe sisteme in reteaua de stocare, cu atat mai greu este sa planifici programul de mentenanta. Daca aveti 10 aplicatiile care ruleaza pe bucata de infrastructura pe care aveti de gand sa faceti mentenanta, trebuie programata mutarea aplicatiilor pe alte sisteme, intr-o maniera ordonata.

El spune ca 3PAR are instrumente puternice, care pot ascunde mult din complexitatea sistemului de virtualizare, dar modelul necesar de programare a mentenantei „nu este o problema ce tine de sistem sau de instrumentul folosit, ci este problema ce tine de proces si disciplina.

In mod similar, asigurarea fiabilitatii necesita ingrijiri suplimentare, Rose spune. „Ca si in mentenata, nu doriti sa tineti prea multe oua in fiecare cos„, explica el. Priceline pastreaza fisierele critice pe trei masini – asa numita „tri-redundanta.”

Cum sa evitam/rezolvam aceasta problema: „Ganditi-va la intregul mediu virtual, nu doar la sistemul de stocare„, Rose sfatuieste. „Veti obtine un  profit mai mare daca veti avea in vedere toate cele trei nivele ale virtualizarii. Consultarea unor experti in starea incipienta a procesului de virtualizare, va va ajuta in anticiparea  intregul mediu.

4: Setarea instrumentelor de management

Ca si Rose, John Smith are o vedere foarte larga privind virtualizarea. „Pentru mine, un server nu este cu nimic diferit fata de un sistem de stocare date, si-l pot muta oriunde vreau„, spune CEO-ul de la ITonCommand, un furnizor de servicii de gazduire IT. „Indiferent daca ruleaza un sistem de operare sau sunt doar informatii , este tot vorba de un  sisteme de stocare.

Smith spune ca in cele din urma tehnologia de virtualizare va permite transferul informatiilor oriunde – direct pe discurile atasate cand este nevoie de mare performanta, sau undeva pe un echipament SAN, atunci cand viteza este mai putin critica si este necesar un nivel mai ridicat de redundanta.

ITonCommand utilizeaza discuri de stocare HP BladeSystem c3000 atasate direct, si software-ul HP StorageWorks pentru virtualizarea sistemelor SAN pe iSCSI .

Compania se afla intr-un proces de standardizare pe Microsoft Hyper-V , parte a Windows Server 2008, pentru virtualizarea serverului si pe Microsoft System Center Virtual Machine Manager pentru administrare.

Componenta care le uneste, spune Smith, este, noul Virtual Machine Manager de la Microsoft, pentru gestionarea si provizioanarea computerelor fizice si virtuale.

Una din ideile ce stau la baza virtualizarii este de a „extrage” nivelul fizic din software-ul IT-ului, in esenta marcarea granitelor intre hardware si  aplicatii  si utilizatorii aplcatiilor.

Dar beneficiile mascarii resurselor fizice – si anume mai mare flexibilitate, o mai buna utilizare si o administrare cel putin potential mai usoara – au un pret, spune Eddy Navarro, manager  la Institutul J. Craig Venter.

Deci aveti acest spatiu de stocare virtual, si aveti daca o problema de performanta„, spune el. „In modelul traditional, era o simpla deducere a zonei de discuri in cauza, dar cu virtualizarea, daca lucrurile functioneaza lent unde este exact localizata problema? Doriti sa va asigurati ca aveti la dispozitie instrumentele adecvate pentru a localiza exact unde sunt problemele.

Furnizori de solutii de virtualizare a sistemelor de stocare au instrumente pentru monitorizarea performantei si depanare. „Dar cu aceste instrumente pentru organizatii, este o chestiune de instalarea a aplicatiilor agent, si cu fiecare instalare se mareste aria de responsabilitate a administratorilor de sistem„, avertizeaza Navarro. „Chiar aplicatiile agent pot complica sarcina administratorilor. Deci, chiar merita achizitionarea unei astfel de aplicatii de monitorizare complexe, sau vreti un pic de “smarts” si sa rulati nitte scripturi  personalizate pentru a va diagnostica sistemul?

Institul JCVI a ales sa aplice cu atentie smarts prin unele aplicati software proprii. Dar cazul acestui institut este unul fericit deoarece a avut expertiza tehnica necesara. Daca nu aveti expertiza necesara va fi foarte greu de configurat.

Cu VMM Virtual Machine Manager pe un display, un administrator de sistem poate vizualiza si configura daca este cazul toate serverele virtuale intr-un singur loc” spune el.

E in regula, atunci cand Virtual Machine Manager este deja  configurat, dar sa ajungi acolo nu este atat de usor. „Acest sistem Hyper-V este nou si ne-a luat ceva timp pentru a intelege cum sa conectam toate masinile noastre virtuale vechi in hypervisor.

Smith spune ca virtualizarea continua de la ITonCommand va avea ca rezultat un adevarat model pentru clientii sai. „Va mai trece un timp, pana cand oamenii vor incepe sa se gandeasca la sisteme de calcul pe care sa ruleze mai multe sisteme de operare. Componenta hardware va fi inexistenta utilizatorului final si totul se va reduce la cat mai multa putere de calcul si la capacitate de stocare.

Cum sa evitam/rezolvam aceasta problema: „Gaseste un expert care cunoaste tehnologia de virtualizare  si tehnologia Microsoft System Center„, spune Smith.

5: Achizitionarea echipamentelor optime

Babu Kudaravalli, senior director la National Sanatate medicale Card Systems Inc, da o definitie a virtualizarii sistemelor de stocare: „Capabilitatea de a transporta si prezenta informatiile stocate oricarei masini, de orice dimensiune, de la orice furnizor.” El urmareste aceste obiective, pe trei niveluri, fiecare nivel sustinut de un produs diferit HP StorageWorks. Tehnologia utilizata, pe fiecare nivel este aleasa pe baza unui echilibru intre cost, fiabilitate si performanta pe care le ofera.

Kudaravalli foloseste pentru aplicatiile cele mai critice discuri HP XP24000, pentru aplicatii de nivel secund la preturi mai mici discuri Enterprise Virtual Array 8000s si pentru arhivare si  sisteme de testare discuri Smart Array 1500S. Reteaua sa de stocare SAN are o capacitate de 70TB de date, din care circa 35TB din discurile EVA si MSA sunt virtualizate.

Kudaravalli spune ca sunt mai multe lucruri la care trebuie sa aloci mai multa atentie cand cumperi produse de virtualizare a sistemelor de stocare. In primul rand, trebuie sa fii constient de faptul ca vanzatorii de obicei isi certifica produsele lor in a lucra cu cele mai recente versiuni ale altor furnizori de produse. Daca nu aveti exact aceste versiuni, interfetele dvs. ar putea sa nu functioneze. El spune ca acesta este un bun motiv de a va gandii de doua ori, cand decideti sa inlocuiti un echipament vechi.

In al doilea rand, Kudaravalli spune ca, desi in ultima instanta, virtualizarea ar trebui sa simplifice managementul unui sistem de stocare a datelor, configurarea si implementarea  unuia este complexa. Planificarea cu atentie si intelegerea limitarilor produsului respectiv  este cruciala.

Acum cativa ani, furnizorii de produse aveau definitii si standarde pentru virtualizare foarte diferite,  afirma Kudaravalli. „Dar acum, par a fi identice„, spune el. „Furnizorii incearca sa ofere caracteristici si capabilitati similare, dar sistemele inca nu sunt complet mature.

Cum sa evitam/rezolvam aceasta problema: „Scopul final al virtualizarii este de a usura provizionarea sau mutarea unei resurse, crearea unui nou volum, sau chiar migrarea informatiilor de pe un sistem pe altul” spune el. „Dar cand ceva este usor de facut, oameni sunt predispusi sa-l faca mai des, astfel incat exista riscul sa devenim mai ineficienti.” Pentru a se evita astfel  de situatii este necesar implementarea unor proceduri si politici.

Utilizatorii spun ca sunt multe detalii tehnice de stapanit, atunci cand se implementeaza un sistem de virtualizare. Dar Navarro sugereaza  sa incepem cu o intrebare de baza: De ce fac asta? „Virtualizarea este un cuvant care suna bine, un mare lucru. Dar este el de fapt necesar? Exista intr-adevar beneficii, dar intrebati-va optati pentru virtualizare din motive reale, sau doar pentru ca vrei sa fi in trend.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

Sursa: >Sursa: IDG