Solutii IT: Uniunea Europeana doreste sa ofere WI-FI gratis tuturor

Dar bugetul proiectlui, de doar 120 milioane de euro, nu va ajunge pentru atingerea obiectivului

Wi-Fi gratuit pentru toti: aceasta a fost una dintre propunerile Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, miercuri. Proiectul, denumit WIFI4EU, doreste sa plaseze hotspot-uri cu Wi-Fi, deschise tuturor cetatenilor europeni in parcuri, librarii si alte cladiri publice.

Comisia va pune la dispozitie 120 de milioane de euro pana in anul 2019 pentru a subventiona achizitionarea si instalarea de hotspot-uri Wi-Fi in 6000 sau mai multe locatii, urmand ca furnizarea de bandwidth si intretinerea acestora va ramane la latitudinea comunitatilor locale.

Hotspot-uri vor fi deschise tuturor cetatenilor UE – cu toate ca, avand in vedere bugetul, este foarte probabil ca multe persoane vor fi capabile sa obtine semnal fara o plimbare lunga.

In cazul in care locatia ofera deja un serviciu Wi-Fi platit, atunci subventia din partea UE nu va schimba nimic. Proiectele publice sau private care concureaza, ce au deja Wi-Fi, nu vor fi finantate, dat fiind faptul ca WIFI4EU este destinat sa aduca acces la internet in zonele nedeservite anterior.

Cu toate acestea, Comisia prevede o cerere crescuta de instalare in zonele puternic circulate: se spera ca fiecare hotspot subventionat va deservi mii de conexiuni zilnic. Daca o conexiune este asociata cu un utilizator, scopul proiectului este de a conecta aproape o zecime din populatia Europei zilnic.

Initiativa de introducere de Wi-Fi gratuit nu doreste doar sa atraga mai multi europeni pe internet, ci, doreste ca preturile pentru broadband mai accesibile sa fie o obligatie a furnizorilor de telecomunicatii.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

  
Sursa: www.computerworld.com