Solutii IT: Octobot este primul robot care este realizat in totalitate din material flexibil

Robotii sunt realizati, de obicei, din metal, un material destul de neplacut la atingere. Oamenii de stiinta au lucrat in ultimii ani la asa-numita „soft robotics” pentru a face masinariile un pic mai flexibile; in acest sens, s-a realizat primul robot complet „moale„, adica fara componente electronice sau solide, utilizand o tehnica combinata din tiparirea 3D, pneumatica si reactii chimice.

Soft robotics” este ceva ce a fost inspirat din miscarile caracatitei, prin urmare este de la sine inteles ca primul robot complet moale ar trebui sa imite aceasta creatura si sa aiba un nume inspirat: Octobot.

Corpul lui Octobot a fost construit folosind o combinatie de imprimare 3D, modelare si litografie. Fiecare dintre membrele robotului este conectat la un circuit microfluidic logic central care controleaza debitul de combustibil. Este realizat exact ca si o placa simpla de circuite, dar fara oricare dintre componentele sale solide.

Reactia chimica care alimenteaza Octobot este descompunerea catalizata de peroxid de hidrogen cu un catalizator de platina. Acest lucru produce apa si un volum foarte mare de oxigen. Oxigenul este ceea ce face ca membrele sa se miste atunci cand traverseaza canalele pneumatice. Circuitul microfluidic logic central controleaza in care membru este trimis gazul in timp ce este produs.

In filmuletul de mai sus se poate vedea cum membrele lui Octobot se misca, desi, nu par ca pot face ceva deosebit de util; adevarul este ca nu pot. Acest robot nu este mobil sau capabil sa interactioneze cu mediul inconjurator. Este doar un experiment realizat pentru a dovedi ca o reactie chimica si un circuit logic pot controla miscarile unui robot moale. Dat fiind succesul sau, urmatorul pas ar fi conceperea unei versiuni mai complexe, care ar fi capabila sa inoate si sa interactioneze cu alte obiecte.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

  
Sursa: www.geek.com