Solutii IT: Propria miscare ar putea genera destula electricitate in viitor pentru a sustine telefonul mobil

Cercetatorii dezvolta un dispozitiv care ar putea face ca incarcatoarele pentru dizpozitivele mobile sa dispara

Asteaptati cu nerabdare ziua in care nu trebuie sa incarcati telefonul mobil sau dizpozitivul de urmarire a activitatii?

Acea zi ar putea sa fie mai aproape decat credeti.

Cercetatorii de la Univesitatea Michigan State au dezvoltat un dispozitiv pe care l-am numit nanogenerator, care permite incarcarea prin miscare a unui dispozitiv mobil.

Un telefon mobil cu ajutorul acestei tehnologii, de exemplu, nu ar avea nevoie de incarcator. Propria miscare ar putea genera suficienta electricitate pentru functionarea acestuia.

Ceea ce prevad, relativ curand, este capacitatea de a nu avea nevoie de a incarca telefonul mobil pentru o saptamana intreaga, de exemplu, pentru ca energia va fi produsa prin miscarea dvs.„, a declarat Nelson Sepulveda, profesor asociat de inginerie electrica si calculatoare la Universitatea Michigan State, intr-o declaratie scrisa. „Suntem aproape de realizarea de dispozitive mobile alimentate de miscarea umana.

Nu e clar cat de curand dispozitivul ar fi gata pentru productia efectiva.

In conformitate cu universitatea, nanogeneratorul este construit cu o placheta de silicon, care este apoi stratificat cu filme realizate din argint, poliimida si ferroelectret din polipropilena. Apoi ionii sunt adaugati astfel incat fiecare strat al dispozitivului sa contina particule incarcate.

Atunci cand dispozitivul este supus la miscare, creeaza energie electrica.

Nanogeneratorul, care este la fel de subtire ca o foaie de hartie, este adaptabil la diferite dimensiuni si aplicatii. Cercetatorii au fost in masura sa-l foloseasca pentru a alimenta un ecran tactil LCD, o placa cu 20 de lumini cu LED si o tastatura flexibila.

Dispozitivul utilizat pentru a alimenta luminile cu LED a fost de dimensiunile unei palme, de exemplu, in timp ce cel folosit pentru a alimenta ecranul tactil a fost la fel de mic ca un deget.
Oamenii de stiinta au declarat ca dispozitivul devine mai puternic daca este pliat.

De fiecare data cand il pliati, creste exponential cantitatea de tensiune generata„, Sepulveda a spus in declaratie. „Puteti incepe cu un dispozitiv mare, dar atunci cand este pliat o data, si din nou, si din nou, devine mult mai mic si genereaza mai multa energie. Acum, poate fi suficient de mic pentru a fi pus intr-un compartiment special din tocul pantofului, astfel incat se genereaza electricitate de fiecare data cand calcaiul loveste pamantul.

Aceasta energie ar putea fi apoi transferata de la pantof la alte dispozitive.

Nanogeneratorul, care este inca in curs de dezvoltare, este usor, flexibil, relativ ieftin si scalabil, a declarat universitatea.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

  
Sursa: www.computerworld.com