Solutii IT: Introducere in Virtualizare

Virtualizarea este un concept ce presupune rularea unui sistem de operare pe masini (computere) virtuale simulate cu ajutorul unor aplicatii software dedicate.

Aceste aplicatii pot emula functionarea tuturor componentelor unui sistem informatic real (FDD, CD-ROM, HDD, memorie, CPU, dispozitive USB, placa de retea).

Masina virtuala consta, in esenta, intr-un fisier de dimensiuni variabile ce simuleaza harddisk-ul si alte cateva fisiere ce contin configurarile masinii respective (dimensiunea memoriei, etc.). Puterea de calcul si memoria RAM sunt partajate din resursele masinii reale pe care se gaseste instalata aplicatia de emulare.

Cu alte cuvinte, daca doriti sa vedeti cum functioneaza un nou sistem de operare, il puteti instala si testa pe o masina virtuala fara a mai trebui sa formatati harddisk-ul calculatorului real. De asemenea, daca doriti sa testati functionarea unei aplicatii software pe un anumit sistem de operare, puteti folosi o masina virtuala fara grija faptului ca ar putea fi afectat sistemul de operare real (prin virusare sau datorita functionarii anormale a aplicatiei, etc.). Posibilitatile virtualizarii sunt limitate doar de imaginatie.

Un sistem informatic destinat activitatilor de birou foloseste pe toata durata sa de functionare aproximativ 10 % din resursele disponibile (procesor si memorie). Pentru servere, consumul de resurse se situeaza la o valoare medie de 40% din resurse. Rezulta ca, pentru sistemele desktop raman neutilizate 90 % din resurse iar pentru servere 60 % – ceea ce reprezinta o putere de calcul foarte mare.

Avantajele virtualizarii

  • prin virtualizare, multiple aplicatii si sisteme de operare pot rula pe un singur sistem fizic;
  • serverele pot fi consolidate in masini virtuale;
  • resursele IT sunt tratate ca o parte comuna pentru a fi alocate intr-o maniera controlata masinii virtuale.


Izolarea virtualizarii

  • masinile virtuale sunt complet izolate de masina gazda sau alte masini virtuale. Daca o masina virtualacrapa” (se blocheaza, cedeaza), restul nu sunt afectate;
  • prin virtualizare, datele (informatiile) nu se scurg dincolo de masina virtuala si aplicatiile pot doar comunica peste conexiunile de internet.

Incapsularea masinii virtuale

  • intregul mediu al masinii virtuale este salvat ca un singur fisier, usor de facut back-up, mutat sau copiat;
  • masinile virtuale sunt compatibile cu standardele hardware.

Tendinta de astazi, este ca pe o masina fizica sa se instaleze mai multe masini virtuale (in general cu rol de server) pentru a exploata la maxim resursele procesorului si ale memoriei pe durata de viata a masinii fizice.

Dintre solutiile de virtualizare prezente pe piata, amintesc Microsoft Virtual PC, Microsoft Virtual Server, VMware (aparut in 1999), QEMV, Virtual Box (alternativa open-source), Blue Pill (folosit de AMB Pacifica), Kernel based Virtual Machine, Virtual Iron (pentru 32 si 64-bit), Virtual Logix (foloseste virtualizarea hard pentru a rula sisteme de operare Linux si Real Time), Xen, etc.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

Sursa: www.worldit.info