Solutii IT: Chipul-prototip 3D de la MIT ar putea elimina blocajele de memorie

Acesta inlocuieste siliciul cu nanotuburile de carbon pentru a lega procesorul si memoria RAM

Procesoarele viitoare vor trebui sa faca fata unor cantitati tot mai mari de date, insa prea des acestea sunt incetinite de problemele legate de latimea de banda intre procesor si memoria RAM. Un prototip de cip construit de cercetatorii de la Stanford si MIT poate rezolva problema prin legarea memoriei, procesorului si chiar a senzorilor intr-o singura unitate. In timp ce cipurile actuale sunt fabricate din siliciu, procesorul prototip este realizat din nanotuburi de carbon din grafen, cu straturi rezistive RAM (RRAM) adaugate deasupra.

Echipa sustine acest lucru contribuie la realizarea „celui mai complex sistem nanoelectronic realizat vreodata cu nanotehnologiile emergente„, creand o arhitectura 3D a calculatoarelor. Folosirea carbonului face posibil totul deoarece temperaturile mai ridicate necesare pentru a face un procesor de siliciu ar deteriora celulele RRAM sensibile.

Aceasta tehnologie ar putea face mai mult decat sa accelereze framerate-ul pe urmatorul Xbox, deoarece prototipul curent foloseste un strat superior de un milion de senzori de nanotuburi de carbon pentru a detecta gazele, informatiile sunt prelucrate si masurate direct pe chip. Pana in prezent, dezvoltarea a fost finantata de organizatii, inclusiv DARPA si FSN. Urmatorul pas in acest proces este un parteneriat cu Analog Devices pentru a crea versiuni noi ale tehnologiei – din pacate, la fel ca multe alte descoperiri similare, nu se stie cand aceasta va fi disponibila pe piata.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

  
Sursa: http://www.engadget.com