Securitate IT: 6 milioane de conturi de Instagram au fost sparte

Un atac cibernetic despre care s-a crezut ca vizeaza doar conturile de Instagram ale celebritatilor a accesat, de asemenea, milioane de date private ale utilizatorilor

Avertismentul vine la doar cateva zile dupa ce contul de Instagram al cantaretei Selena Gomez se presupune ca a fost compromis, hackerii folosind o eroare in interfata de programare a aplicatiilor (API), pentru a accesa numerele de telefon si adresele de e-mail.

Initial, se credea ca atacul s-a concentrat numai pe obtinerea accesului la conturile A-lister, ulterior dovedindu-se ca aproape sase milioane de conturi Instagram ar putea avea informatiile private furate.

Stirile privind compromiterea conturilor “comune” reprezinta o preocupare suplimentara pentru gigantul din social media, dupa ce a asigurat pe toata lumea in data de 30 august, ca doar celebritatile au fost vizate.

Hackerii, ce se autointutuleaza Doxagram, au creat o baza de date online in dark web, accesibila infractorilor cibernetici. Grupul sustine ca “va va costa doar 10 dolari daca doriti informatiile de contact ale celebritatilor”.

Aceasta stire l-a determinat pe CTO-ul de la Instagram, Mike Krieger, sa ofere o declaratie care confirma amploarea bresei de date: “Ne pasa foarte mult de siguranta si securitatea comunitatii Instagram, astfel dorim sa va anuntam ca am descoperit recent un bug pe Instagram ce ar putea fi folosit pentru a accesa adresa de e-mail si numarul de telefon ale unor persoane, chiar daca nu erau publice”.

Instagram a sustinut initial ca doar un “procent redus” al conturilor a fost afectat, dar hackerii au respins rapid aceasta afirmatie, fortand compania aflata in proprietatea Facebook sa ii consulte pe utilizatori aratandu-l cum sa se protejeze de un astfel de atac. “In plus, va incurajam sa raportati orice activitate neobisnuita prin instrumentele noastre de raportare”, a comunicat Instagram.

Se crede ca un cont oficial al Presedintelui Statelor Unite ale Americii, condus de echipa de social media a Casei Albe, a fost, de asemenea, printre cele sase milioane de conturi de Instagram afectate de hack.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

Sursa: blog.eset.ro